8 de juny 2018

Breastissues, Ovidia Yu

A vegades els títols de les obres ja ens indiquen tot el què passarà. Tot. No només una breu insinuació temàtica sinó el contingut íntegre del text. Aquest binomi lingüístic, breast tissues i breast issues, ja ens diu que l'obra abordarà el tema dels pits en tant que element de feminitat, d'identitat, de creació de personalitat (idees esgrimides pels defensors de les operacions d'augment de pit), però també en tant que causants de problemes mèdics, de bonys inesperats apareguts en el pitjor moment.

Hi ha qui opina que les dones tenen millor assimilades les seves diferències pectorals que no pas els homes les seves discrepàncies fàl·liques. Que ja no importa la mida dels pits, que ningú s'avergonyeix del seu cos... llàstima que no sigui del tot cert. Que encara s'hagin de retocar amb photoshop les glàndules mamàries de la Keira Knightley per donar la cara (la cara i prou?) a la marca Chanel. I quan analitzem el tema a Àsia, les conclusions encara són més nefastes i esfereïdores. Fa por passejar per Garoso Hill de Seül i observar desenes de noies amb diferents parts del cos embenades, mirant botigues mentre fan temps per la visita al metge que els ha de deixar enllestit el nas, els pòmuls, els ulls, els pits... I pel què diu la Ovidia Yu, Singapur no sembla estar molt millor. "I can't imagine losing one breast! How will her husband feel about it! It's terrible! She'll never be able to wear any kind of low-cut neckline ever again!"

I, malauradament, en alguns instants l'obra deriva cap a una mena de pamflet mèdic explicatiu sobre què és un càncer de pit, com evoluciona, com es pot detectar... i irrita. Irrita que ens tractin com a nens. Que ens alliçonin. Que ens adoctrinin. Però bé, paciència, potser el públic potencial d'aquesta obra necessita d'aquesta mena de missatges. Ho desconec. Però, davant del dubte, sempre del bàndol de l'autor/a.
______________
Ovidia Yu, Breastissues (Epigram books)
començat_ 15/10/17  //  acabat_ 16/10/17

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada