11 de juny 2018

Life choices, Ovidia Yu

"Sometimes we can't tell which of our choices is going to make that big difference. Sometimes we aren't even aware we've made a choice until much later -or when it's too late." O, a vegades, sembla que tot siguin decisions transcendentals, que, constantment, ens trobem davant disjuntives de gran significància i que, prendre una decisió, implicarà prendre'n moltes d'altres futures, però que no prendre'n cap és, també, prendre una decisió...

"The first half of my life I must study hard at stupid subjects I can't stand so that the rest of my life I can slave hard at some stupid job I can't stand." D'aquí la importància que els joves es plantin i escollin estudiar (o no estudiar) allò que volen. Que no escoltin a aquells que només els volen imposar camins que no són els seus. Altrament, només faran que perllongar la tristesa i frustració dels seus pares una altra generació.

Un llarg monòleg intercalat amb gravacions de veu d'altri que ens mostra el pas de la infantesa al món adult. De les pressions per estudiar, per prosperar, per llaurar-se un futur, als neguits per un món laboral injust, abusiu, sexualitzat, on la dona massa sovint és objectificada, si no vexada directament.

El problema d'aquesta obra és que la gran majoria dels seus elements són previsibles. Les "Decisions vitals" o "de vida" del títol, s'entrelluquen 10 pàgines abans que passin. I, per afegir llenya al foc, alguns comentaris poden resultar tan previsibles que resulten irritants. Com l'enrecordar-se de la mare un cop descobreix que en Reggie l'està enganyant amb una altra: de veritat que el pensament que li ve al cap és, "li hauria d'haver fet cas a la meva mare?" La meva relació se'n va en orris però l'únic que hom pot pensar és en que hauria d'haver escoltat a la seva mare i no haver deixat mai l'escola? De debò?

Per no dir res del final, plagat de consells i flors i violes... si en parlés, potser em tancarien el blog.
____________
Ovidia Yu, Life choices (Epigram books)
començat_ 11/11/17  / /  acabat_ 12/11/17

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada