12 de juny 2015

El llamp, Josep Navarro i Salvador

Una de les riqueses de les llengües està en la seva habilitat de comunicar localment idees generals. Expressar amb paraules i entonacions autòctones, coses que els altres (els foranis a aquella varietat dialectal) poguem copsar. Davant les primeres línies d'El llamp, el deix valencià fa inevitable la temptació d'imaginar el to d'aquesta llengua però, també, ens permet descobrir expressions que, tot i no haver sentit mai abans, tenen tot el sentit del món, fins i tot per nosaltres. Un exemple: "podria ser la gota que caramulle el got" (4) I qui sap com es conjuga aquest verb "caramullar"! o si no té cap altra forma que aquesta. Qui sap d'on prové i com ha arribat als nostres dies, quin viatge de generació en generació, de mutació en mutació, ha experimentat, però la seva sonoritat és tan bonica, que les demés qüestions esdevenen supèrflues.

Una de les teories nietzscheanes que més paüra provoca és la idea de l'etern retorn a través del qual la nostra vida es repetiria exactament igual una vegada rera l'altra. Estaríem disposats a acceptar-ho? La nostra vida ha valgut prou la pena com per a ser re-viscuda eternament? De debò que l'hem exprimit tant com hauríem d'haver-ho fet? De debò que podríem reviure totes aquelles hores de tedi i avorriment que hem sigut incapaços de superar? Hauríem d'abraçar d'una vegada per totes les teories més extremes del carpe diem i del vitalisme més absolut i començar a viure la vida plenament d'una vegada per totes?
Aquí, Josep Navarro sembla mostrar, indirectament, una idea semblant. Camuflada sota una història d'abduccions alienígenes (tant és sí és vertadera o no), planteja la repetició d'un moment de revelació en la vida (o, potser millor, post-vida) d'en Salvador. L'acompanyem en el seu viatge de descoberta d'una possible veritat i, en arribar al final, tornem al principi. Potser el camí es repetirà igual. Així semblen proposar-ho les acotacions de Navarro. Potser es produiran petits canvis, però la repetició està assegurada. La condemna nietzscheana s'ha complert i el cicle etern ha començat.
______________
Josep Navarro i Salvador, El Llamp (Biblioteca virtual Miguel de Cervantes)
començat_ 31-05-15  /  acabat_ 31-05-15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada