16 de juny 2015

Old Times, Harold Pinter

"If you have only one of something you can't say it's the best of anything." (2)

Una parella es prepara per l'arribada d'una amiga d'un dels dos (d'ella, per ser més exactes) que fa més de 20 anys que no es veuen. Les preguntes pertinents són formulades: com estarà? Qué haurà fet tot aquest temps? Estarà casada? Però, també, si serà vegetariana, com va nèixer l'amistat entre elles dues, quina mena d'amistat tenien... en un època pre-control de les xarxes socials, les persones podien separar-se absolutament les unes de les altres i, independentment de la seva proximitat en algun temps pretèrit, passar a ser desconeguts una vegada més. I llavors què? Aquell amic/ga que teníem, seguirà sent la mateixa persona després de tant de temps? Seguirem sent amics ara que hem viscut tantes coses diferents?

"There are some things one remembers even though they may never have happened." (16)

"There are some things I remember which may never have happened but as I recall them so they take place." (16) El passat és una de les etapes més fàcilment mal·lejables de les nostres vides. El present no existeix i el futur encara no ha arribat i, acceptem-ho, no depèn de nosaltres. Però el passat... un cop ha passat cert temps, som incapaços de discernir què va passar realment i què ens hem imaginat. I el fet que la memòria sigui absolutament subjectiva, que cadascú recordi només allò que vol (o que no pot oblidar) i que, a més, ho facin a la seva manera, impossibilita saber la certesa d'allò que creiem que va passar. I molts ho utilitzen pel seu benefici propi.

Harold Pinter presenta un triangle possible (i probable) ple de records borrosos d'un passat perdut. La Kate com a l'objecte de desig tant de l'Anna com d'en Deeley. La Kate com el centre gravitacional que dóna sentit als demés caràcters que, sense ella, estan perduts, corromputs. Però amb ella estan buits. A qui estima realment la Kate? Estima a algú?
Uns diàlegs exquisits que dibuixen una obra que, com tota bona obra hauria de fer, genera moltes més preguntes que les que respon.
___________
Harold Pinter, Old Times
començat_ 6/06/15  /  acabat_ 6/06/15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada