5 d’abr. 2012

Words and Music, Samuel Beckett

“Sloth is of all passions the most powerful passion” (127) Comença dient Words (és a dir, la paraula convertida en personatge), i continua per mostrar-nos la seva facilitat de paraula: “indeed no passion is more powerful than the passion of sloth.” (127) La repetició com a eina de persuasió, com a element inseparable del discurs. Però, com ens mostra més endavant, fàcilment mutable, intercanviable, manipulable. “Love is of all the passions the most powerful passion and indeed no passion is more powerful than the passion of love.” (128)

I com si es preguntés sobre la seva pròpea realitat, Words comença a qüestionar-se el llenguatge: “Do we mean love, when we say love?” (129) I, clar, aquesta és una pregunta clau, és la pregunta pel significat, pel llenguatge, per la seva capacitat de referir-se a entitats que no tenen referent. No existeix un “amor” que puguem treure’ns de la màniga i mostrar a tothom per a fer-los entendre de què estem parlant (sempre i quan compartim els mateixos codis lingüístics, és a dir, quan tots entenguem que un dit índex allargat indica l’assenyalament d’una cosa. Vegis la reflexió semblant a Rough for Radio, II) El misteri de com arribem a la comprehensió dels mots abstractes encara no està resolt. I, de fet, no sabem amb certesa si quan diem “amor” els demés entenen el mateix que nosaltres volem dir. De fet, l’experiència ens mostra que ben sovint no és així.

S’inicia una mena de diàleg entre Music (esdevinguda personatge que no parla però que aporta melodia) i Words. I, al cap d’una estona, quan ambdós semblen no acabar-se d’entendre, se’ns mostra una possible interpretació de l’obra: Crook, l’altre personatge, diu, “my comforts! Be friends!” (131) donant a entendre que la Música i les Paraules són allò que ell més valora, la seva única esperança de sobreviure en aquest món gris, monòton i agressiu.
___________
Samuel Beckett, Words and Music (a Collected Shorter Plays of Samuel Beckett - Faber and Faber)
començat_ 10/02/12  /  acabat_ 10/02/12

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada