1 de maig 2020

Fum, Josep Maria Miró

"Amb sentit moral, però sense moralitzar, Miró i Coromina ens interpel·la com a individus", diu l'Esteve Miralles al pròleg. I aquest és, precísament, el record que en guardo d'El principi d'Arquímedes. La ben trobada feina de plantejar dilemes morals, de remoure consciències, sense caure en el parany de l'adoctrinament on moltes altres obres cauen.

Bé, Miró! Un bon començament d'obra. Aquest DIA 1 que mostra diàlegs entre desconeguts (una filia personal que no puc evitar de recrear, vegis La cuina, Els gronxadors...) i que acaba amb sorpresa. Amb ganes de viure el DIA 2.

Arriba el DIA 2 i es comencen a desmuntar els enganys. Les paraules -les accions- del DIA 1 de sobte no són tan certes com creiem. Descobrim que tots els personatges menteixen i això és una gran virtut del dramaturg i una gran feina pel lector/espectador perquè ara ens toca a nosaltres, els lectors/espectadors, decidir a qui (i què) volem creure. Ja no som simples lectors/espectadors passius engullint contingut, ara ens toca posicionar-nos. I això és el que més ens costa.

"Hem arribat a desitjar en tantes ocasions una revolta però en el moment que ens hi trobem al mig, preferiríem que no hagués passat."

I a vegades necessitem un canvi fort, un xoc, una "revolta", encara que exterior, per adonar-nos del nostre propi fracàs. Per replantejar-nos on som, què hem fet, qui serem a partir d'aquest moment.
Hi ha molta gent, massa, de fet, que afirma que el nefast i més que desorganitzat confinament actual farà que tot canvïi, que el canvi climàtic s'aturi, que el món sigui més verd i més amable, que es torni a invertir en sanitat i menys en bons de l'estat, que els carrers seran més bonics i els arbres creixeran més forts i tots serem millors persones i ens abraçarem i estimarem molt més...
Però, a vegades, sabem que res canvia.
Que les notícies ens enganyen. Que les revoltes s'aturen (o són aturades). Que les relacions tòxiques perduren i que les fotografies, com la de l'última escena, com les que omplen els comptes de vides meravelloses a Instragram, menteixen.

I aquest és un dels grans mèrits d'aquest text: que ens ajuda a no oblidar-nos-en de l'engany constant.
____________
Josep Maria Miró, Fum (Arola editors)
començat_ 22/4/20  //  acabat_ 22/4/20

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada