1 d’abr. 2015

The Tale of a Kite, Steve Stern

En una comunitat jueva perfectament integrada a la societat americana, és a dir, menys jueva i més americanitzada (perquè massa sovint la integració consisteix precisament en això: en perdre bona part de la identitat pròpia), de sobte un rabí comença a levitar. Ni més ni menys. Com el personatge de Cien años de soledad que, mentre estén la roba, s'enlaire cel enllà. Aquí, aquest rabí ortodox vola tant que els seus seguidors l'han de mantenir lligat amb cordes als tormells perquè sinó desapareixeria pels aires.

Aquest insòlit fet captiva als joves del barri que es converteixen a l'ortodoxia més extrema i deixa capficat als pares que només volen seguir amb les seves vides de jueus-no-practicants i que, per tant han optat per no creure en el vol del rabí fins al punt de no mirar enlaire per no veure'l.

La ironia d'Stern dibuixa als joves com a delinqüents segons l'opinió dels seus pares al mateix temps que ens mostra com els pares desacaten les lleis jueves i s'interessen només pels diners. "Understand, it's a tense time; the news from the Old Country is bad. In Kiev they've got a Jew on trial for blood libel, and over here folks are grumbling about swans of Hebrews washing onto our shores. Some even blame the wreck of the Titanic on the fact that there were Guggenheims onboard. It's a climate created by ignorance, which will surely pass with the coming enlightened age -when our sons will have proved how indispensable we are. But in the meantime we must keep order in our own house." (17) Mentre aquests temps millors no arribin, és a dir, fins que no hagi arribat el moment que s'hagin barrejat amb la societat i hagin perdut totalment la seva identitat, més val mantenir-se discrets. Aquest és el consell immobilista dels pares. Baixar el cap i deixar passar el temps. Per sort, la joventut il·lustrada que reclama el narrador ja ha arribat i està disposada a fer tot el que convingui per preservar la seva identitat. Fins i tot seguir a un rabí volador.
__________
Steve Stern, The Tale of a Kite (dintre de The Wedding Jester - Graywolf Press)
començat_ 17/03/15  /  acabat_ 17/03/15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada