18 de maig 2016

Tender is the night, F. Scott Fitzgerald

"One of those uneventful times that seem at the moment only a link between past and future pleasure but turn out to have been the pleasure itself."

Couples de John Updike i A room with a view de E. M. Forster retornen inevitablement al cap llegint les aventures d'aquest grup de turistes adinerats. La història d'amor de la Rosemary, de fet, recorda a la de la Lucy i, mica en mica, m'endinso en aquest món endiumentjat, de mirades falses i comentaris per l'esquena.

"All of them began to laugh spontaneously because they knew it was still last night while the people in the streets had the delusion that it was bright hot morning." Aquelles nits que no volem que s'acabin i s'allarguen fins l'endemà i, quan ens creuem amb els primers vianants matiners, ens sorprenem dels dies diferents que habitem. Però ja ho deia Cioran: "Las noches en que hemos dormido son como si no existieran. Solo permanecen en nuestra memoria aquellas en que no hemos pegado un ojo."

"Tired of friends. The thing is to have sycophants."

"Trouble is when you're sober you don't want to see anybody, and when you're tight nobody wants to see you."

"The drink made past happy things contemporary with the present, as if they were still going on, contemporary even with the future as if they were about to happen again." El poder optimista de la beguda ben absorvida. La sensació de felicitat i comunió que després ens passem la setmana maldant per recuperar.

"It's always a delusion when I see what you don't want me to see."

És molt interessant el canvi que trobem a la segona part del llibre. Després d'haver conegut una Nicole apàtica, gairebé inexistent, i haver disfrutat amb la infidelitat d'en Dick amb la Rosemary, de sobte se'ns explica la història d'amor d'en Dick i la Nicole i ens canvia la nostra opinió d'ella. Veiem com es van trobar malgrat les diversitats i com van seguir endavant gràcies al seu amor. També veiem la predilecció d'en Dick per les joves, clar. I, mica en mica, veiem també el deteriorament de la parella i per uns instant tornem a valorar la relació d'en Dick i la Rosemary per acabar admirant la valentia de la Nicole.

"Either you think -or else others have to think for you and take power from you, pervert and discipline your natural tastes, civilise and sterilize you." I potser aquest és un dels missatges claus del llibre: cal pensar per un mateix, actuar per voluntat pròpia i no per imposició externa i llavors, potser, podrem arribar a ser feliços. Si més no, ens allunyarem de l'amargura tal i com la Nicole aconsegueix fer al final del llibre. I això, per molts, és el més proper a la felicitat que mai arribarem.
________________
F. Scott Fitzgerald, Tender is the night (Penguin)
començat_ 19/12/15  /  acabat_ 25/03/15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada