28 de maig 2015

Álbum familiar, Joaquín Blanes

Retrat duríssim d'una família desestructurada. D'unes constriccions i unes normes estrictes que pretenen mantenir la respectabilitat i el bon nom de la casa però que, en el fons, són un atac contra els principis més bàsics de la humanitat. La hipocresia del representant polític (en aquest cas, per exagerar el fet de ser una figura pública però que bé es podria haver tractat de qualsevol altra persona) que amaga sota l'estora tots els seus pecats. I en són molts.

Joaquín Blanes utilitza els retrats familiars del títol com a símbol de poder i jerarquia. Quan l'avi arriba a la casa, no hi ha cap fotografia seva, com si no hagués existit mai, com si ell no hagués sigut el patriarca de la família, com si tota la seva vida hagués sigut el pobre vell desemparat i mal vestit que se'ns mostra a l'obra. Únicament hi ha fotos del pare i de la filla, l'única que segueix les regles, que obeeix, que s'humilia. Un pare que viu d'aparences i sap que ha de fingir tant de portes endintre com de portes enfora, que tot està perfecte, que no té un passat negre d'abusos i maltractes, que no ha tancat al seu pare en una residència per allunyar-lo de la seva vida, per allunyar el seu passat tràgic, que no abusa sexualment de la seva filla; que no ha fet fora a la seva dona de casa perquè no seguia les regles... unes regles imposades per ell totalment injustes i vexadores. Ha fet fora la seva dona perquè ella va tenir el coratge de rebel·lar-se, de pensar per ella mateixa i plantar-se davant les injustícies i els abusos.
Però, en aquest món retratat per Blanes (com també passa en el nostre món) aquells que es rebel·len acaben sent castigats més durament i la tirania, la crueltat, les normes des-humanitzadores, prevalen.

Un retrat cruel i sanguinari d'una família que, per desgràcia, podria ser moltes altres famílies.
________________
Joaquín Blanes, Álbum familiar (Dramática Latinoamericana - Celcit)
començat_ 24/05/15  /  acabat_ 24/05/15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada