29 de des. 2014

A glutton for punishment, Richard Yates

Hi ha persones que semblen encaminades al fracàs, a la decepció, a la derrota. En Walter n'és una d'elles. Un personatge perdedor de mena acostumat a rebre patacades i a seguir endavant: "letting things happen and taking them gracefully had been, in a way, the pattern of his life." (79) Una persona amb una "tendency to push heavily against the doors marked "pull"" (78) que està a la feina esperant ser acomiadat.

Quan finalment l'acomiaden, decideix no dir-li res a la seva dona, fingir que va a treballar cada dia i matar les hores mortes pel carrer, per començar, les de la primera tarda sense feina. Com un Holden Caulfield adult, que amaga la seva realitat d'expulsat de la societat (l'escola en el seu cas, la feina en el d'en Walter) i recorre la ciutat esperant que passin els dies. Sense adonar-se, acaba anant a la biblioteca, allà on va tenir la primera cita amb la seva dona. Potser perquè inevitablement tendim a anar a llocs on ens hem sentit bé quan ens trobem davant d'un problema. En Holden Caulfield matava les hores passejant pel Museu d'història natural i per Central Park.

És la solitud del mentider, de qui sap que no pot compartir el secret amb ningú i això encara fa que sigui més feixuc. Potser per això en Walter, aquest individu de clara tendència al fracàs i, per tant, amb la moral minada, és incapaç de guardar el secret ni un sol dia.

Un conte trist d'un home trist que no dista molt de tots nosaltres.
_____________
Richard Yates, A Glutton for Punishment (dintre de Eleven Kinds of loneliness - Vintage Contemporaries)
començat_ 27/09/14  /  acabat_ 27/09/14

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada