14 d’ag. 2014

El rayo que no cesa: l'electromagnetisme a la literatura i el cinema, Manuel Moreno

"Associar propietats impossibles als fenòmens elèctrics ben coneguts per dotar d'una base pomposament científica uns no menys inversemblants artefactes, podria ser la màxima de guionistes i escriptors" (164) afirma Moreno referint-se als autors de principis de segle XX i a la seva peculiar aproximació a la novedosa electricitat. Tot allò nou fa respecte, els canvis de paradigma costen d'assimilar, potser perquè els humans som recelosos de mena, potser perquè masses vegades ens hem sentit enganyats amb el canvi, sigui pel que sigui.
Com a exemples d'aquests textos que avui en dia ens semblen absurds per la seva ingenuïtat o pel seu plantejament impossible, exposa el cas de The electric Enlarger, del 1909 "on s'utilitza una vareta màgica, elèctrica, això sí, per augmentar a voluntat la mida de qualsevol cosa." (162); el de Los amigos Fiasco, d'Arthur C. Doyle on "la cadira elèctrica converteix un lladre en superhome indestructible" (163); la invisibilitat de Jack Griffin, a L'home invisible d'H. G. Wells: "la combinació de certs productes químics amb l'electricitat subministrada per un parell de dinamos permet canviar l'índex de refracció de qualsevol objecte" (163)... múltiples exemples de l'impacte de l'electricitat damunt una societat que mira amb recèl el futur i tem que qualsevol cosa és susceptible de ser transformada per l'acció de l'electricitat: Liquid electricity, Galvanic Fluid, The Electric Policeman, Electric Transformation, Electric Boots, The Electric Hump, The Electric Vitaliser, The Magnetic Squirt, The Lord of the Dynamos...

Fins que l'electricisme es consolida, esdevé part de les nostres vides i deixa de ser interessant pels autors: "el quotidià havia deixat de ser fascinant" (178) És el moment de buscar nous monstres per atormentar el nostre interior... aviat arribaria la bomba atòmica i la guerra freda.
_______________
Manuel Moreno, El rayo que no cesa: l'electromagnetisme a la literatura i el cinema (dins de Entre la por i l'esperança, Jordi Font-Agustí, coord. - Proa Editorial)
començat_ 02/06/14  /  acabat_ 21/06/14

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada