22 d’oct. 2013

Indigneu-vos!, Stéphane Hessel

Hi ha haver una època en la qual els llibres que algú llegia el retrataven. Ens deien com era, què creia, què pretenia, aquell individu. Mostrar El manifest comunista o Tòtem i tabú en públic era una declaració de principis. Avui en dia, malauradament, això ja no passa. Avui en dia, les lectures tendeixen a la intranscendència més soporífera i l'únic escàndal que podem observar és el de la mare de família que s'amaga a l'últim vagó del metro per llegir clandestinament 50 ombres de Gray. Així d'infantils, insípids, ridículs, ens hem tornat.

Llegir Indigneu-vos! hauria de ser un acte de revolta. Una empenta a l'acció, a la reacció. Si més no, això és el que n'espero.

Molt bé Sampedro al pròleg; "Què passa? De què ens alerten? El món gira com cada dia. Vivim en democràcia, en l'estat del benestar de la nostra meravellosa civilització occidental. Aquí no hi ha guerra, no hi ha ocupació. Això és Europa, bressol de cultures." (12) Però rere aquesta cortina de fum, aquest missatge que ens han anat fabricant durant les darreres dècades, s'amaguen molts paranys: "de debò estem en una democràcia?" (12) n'és només un d'ells.

Curiós que un llibre que vol ser una protesta contra la "finançarització del món" (17), contra el mercantilisme de la societat, inclou una breu nota que es diu "Als lectors catalans" que és tan universal, estàndard i, sobretot, anònima, que demostra que serveix per a qualsevol país. Un detall del senyor Hessel (o de la sea editorial), un agraïment pretesament més proper o bé una estratègia comercial per a vendre més llibres?

"Una democràcia veritable necessita una premsa independent." (23) Per tant, veient la premsa que tenim avui en dia, la conclusió és que NO vivim en democràcia.

I, malauradament, poca cosa més en aquest llibre.
Com a tríptic informatiu, aquest llibre és molt interessant; potser fins i tot com a pamflet semi-revolucionari. Però com a assaig teòric del moviment dels Indignats com el definiren durant una època, o com el text que va fer sortir a la gent a les places... doncs queda curt. I és una llàstima perquè esperava molta més força, informació, ràbia i indignació d'aquest text.
_____________
Stéphane Hessel, Indigneu-vos! (Destino)
començat_ 29/07/13  /  acabat_ 29/07/13

2 comentaris:

  1. El que te en realitat més força, informació ràbia es el proleg de José Luis Sampedro

    http://www.march.es/conferencias/anteriores/index.aspx?b0=inflacion%20sampedro&l=1

    ResponElimina