22 de jul. 2013

Apples, David Guterson

L’hiper-descriptivisme, la descripció detalladíssima, minuciosa, dels espais, de les persones, sovint avorreixen. Perduts en el color exacte d’una fulla de roure mil·lenari, els autors semblen oblidar-se de dir-nos res més. Se’n podria dir expressionisme literari, o hiper-realisme estàtic. Sigui com sigui, no és pas allò que més m’agrada.
Per això, quan comença aquet text amb la descripció precisa de les feines que Ben i Aidan han de fer el camp, doncs l’ombra del recel apareix. Per sort, la descripció no arriba als nivells soporífers d’un Josep Pla i combina també alguns records i alguna que altra acció i diàleg. Altrament el text, temàticament tan poc atraient, seria insuportable.

Si m ‘haguessin advertit sobre el final del text, segurament l’hauria abandonat immediatament. Que l’autor senti la necessitat de descriure minuciosament el deteriorament de la mare afectada de càncer, ho entenc. Segueix el criteri literari que ell mateix ha establert des del principi. El que sí que no s’enten, ni tampoc es pot entendre, és l’apegalosa ximpleria del fill gran decidit a anar a la universitat a estudiar medicina per poder salvar vides. A partir d’aquí, només puc imaginar-me cap a quin forat d’avorriment i estúlticia deriva East of the mountains, el llibre del qual se n’ha extret aquest fragment. Un llibre que, no cal ni dir-ho, no llegiré mai.
___________
David Guterson, Apples (Granta)
Començat_ 28/04/13  /  Acabat_ 28/04/13 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada