6 de jul. 2016

Elephant: a comedy, Ivan Faute

Una família adinerada es prepara per rebre una de les filles que retorna de l'Àfrica amb una nova parella. Aviat, però, s'intueixen els problemes: el pare no hi és, tot i ser un dia important; la mare no està disposada a oferir el whisky bo a la nova parella de la seva filla perquè ja n'han vingut masses abans a veure's el seu whisky i després s'ha trencat la relació; l'altra filla és una cleptòmana que arriba a casa amb bosses plenes de roba encara etiquetada; la criada és incapaç de diferenciar el whisky del vodka... i encara no ha arribat la gran sorpresa de l'obra: la parella de la Susan.

"Strength, that's what you want in a name. It's probably why I've never been able to do much in life. Effie... Effie. What kind of name is that? Doesn't inspire confidence, does it? You go apply for a job and they ask your name and you have to say "Effie"."

Aviat, però, la sorpresa, aquesta parella nova de la Susan que resulta ser un elefant (i no metafòricament, sinó literalment: un elefant africà en tot el seu esplendor), perd importància davant dels múltiples secrets familiars que es desvetllen. I, principalment, pel fet que els pares es dediquen al tràfic il·legal d'armes, que la criada resulta ser un home que es dedica a introduir immigrants il·legals al país, que el fill és un eco-terrorista... tot el que ens podem imaginar, hi surt.

"You and your type are all so open-minded when it comes to life. Everything is acceptable, everything is perfectly fascinating and worthwhile, until your children actually do something." Pares que pressumeixen de ser oberts de pensament, d'acceptar-ho tot i d'estar còmodes amb totes les situacions i combinacions personals... fins que són els seus fills els que les duen a terme i llavors el món sembla aturar-se.

"What is history if not one group killing another and taking what the first group had and then getting fat until some other horde comes along. This talk of nations and countries and ethnic groups and religion. It's all a cover to get people to feel good about killing each other."

Una orgia de mentides, de personatges amb dobles vides i treballs foscos. Un excés tan gran que resulta divertit alhora que mostra bona part de les vergonyes d'occident: el tràfic d'armes i persones per diners, els viatges il·legals per caçar animals en perill d'extinció per diners, la necessitat de la gent de robar per poder tenir allò que la publicitat els fa creure que han de tenir... és a dir, el capitalisme exacerbat i tot el que els homes estem disposats a fer per ell.
_______________
Ivan Faute, Elephant: a comedy (New Play Exchange.org)
començat_ 25/05/16  /  acabat_ 25/05/16

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada