9 de març 2015

El senyor Puntila i el seu criat Matti, Bertolt Brecht

Curiós personatge aquest en Puntila de Lammi (Finlàndia). Un terratinent adinerat, excèntric i bastant curt de pardals. I, per contrast, en Matti, el seu xofer, es mostra com un home assenyat que li marca el camí. Teatre de classes en la seva màxima expressió.

Com si fos una barreja de l'Ubú d'Alfred Jarry i el doctor Jeckyll de l'Stevenson, en Puntila és egoista i malcarat quan està serè (fet que en els cinc primers actes amb prou feines es dóna) i, en canvi, és d'allò més amable i sol·lícit quan està begut. In vino veritas? O més aviat que la beguda l'amoroseix.

Jugant a l'engany a l'estil de les comèdies de Shakespeare, en Matti vol ajudar a la filla d'en Puntila a deslliurar-se de l'Agregat, el seu pretendent. Fingeix que està fent l'amor amb la filla d'en Puntila a la cambra de bany del jardí perquè l'Agregat es desdigui d'aquest amor per interès. Però l'estratègia no funciona: "té uns deutes molt més grans del que ens pensàvem." (197) conclou en Matti. I té raó, aquest personatge ridícul i miserable que és l'Agregat, prefereix ser un cornut però cobrar la dot, que no pas quedar-se sense diners. Un nou estereotip de personatge criticat per Brecht (com ja havia fet abans Molière): l'avar.

Oscil·lant entre la crueltat extrema, l'odi als rojos i la visceralitat de l'amo que es creu amb dret de fer-ho tot amb els moments d'ebrietat i extrema familiaritat en els quals promet a tots els que l'envolten (i especialment a en Matti) que els ho donarà tot perquè són els seus germans i ells sí que l'entenen, veiem la bipolaritat induïda d'aquest personatge però, sobretot, la sensació d'indefensió de tots aquells que l'envolten. Estan tots a les seves mans i han de ballar al ritme que en Puntila els marca: ara a les bones, ara a males. Només en Matti es mostra ferm i decideix marxar després de l'última gran borratxera d'en Puntila. "Cadascú dels teus mossos que es cerqui el camí: un amo bo l'hauran trobat quan cadascú serà el seu amo." (252) És la conclusió final del text. És l'ensenyament necessari que tots hauríem d'aplicar-nos.
____________
Bertolt Brecht, El senyor Puntila i el seu criat Matti (Edicions 62)
començat_ 2/02/15  /  acabat_ 13/02/15

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada