4 d’abr. 2012

Embers, Samuel Beckett

Vet aquí un nom de reminiscències maraianes (de Sandor) perquè aquest és el nom de la versió anglesa del que a Catalunya es coneix com a L’última trobada. Un llibre genial sobre el pas del temps, l’amistat, l’existència i la proximitat de la mort. A veure quins secrets guarden aquests “Embers” beckettians.

Comença amb un llarg monòleg d’en Henry, dirigint-se al seu pare desaparegut i saltant d’un tema a l’altre per acabar mostrant com és un creador d’històries frustrat, com fa temps que és incapaç d’acabar-ne cap.
Després apareix Ada i la seva relació amorosa es fa evident.

Interessant manera de mostrar el passat: augmentant els volum dels sons (ja sigui el vent, el mar) i acompanyant-los de frases fora de lloc dels protagonistes. D’aquesta manera, quan Henry s’apropa al mar per primera vegada, se’ns mostra com passà una desgràcia en el passat a través de les onades fortes i els crits dels dos protagonistes.

Ada mostra com les persones actuem sense sentit masses vegades, com retornem a allò que ens fa mal, malgrat saber que ens fa mal: “if you hate it why don’t you keep away from it? Why are you always coming down here?” (100) Li pregunta a en Henry fent referència al mar. I ell no sap què respondre. Les persones fem coses que ni nosaltres mateixos entenem o bé ens fa massa vergonya confessar-ne els motius.

Nothing, all day nothing. [pause] All day all night nothing. [pause] Not a sound.” (104) I potser per això, per aquesta buidor, en Henry necessita parlar amb aquells que ja no hi són. Necessita omplir el seu cap de veus i sons inexistents per no tornar-se boig. O potser en realitat qui ja no existeix, qui està mort, és ell i està al fons del mar, allà on tot és silenci, com ha dit l’Ada: el mar és sorollós només superficialment perquè “underneath all is as quiet as the grave. Not a sound. All day, all night, not a sound.” (101) I aquest paral·lelisme sintàctic recolza (tot i que no confirma, això mai!) aquesta segona hipòtesi. Moltes d’altres són igualment possibles.
____________
Samuel Beckett, Embers (a Collected Shorter Plays of Samuel Beckett - Faber and Faber)
començat_ 8/02/12  /  acabat_ 9/02/12

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada