15 de set. 2014

El inmortal, Jorge Luis Borges

Giovanni Piranesi
Primer dels divuit contes que configuren El aleph. Després del viatge a la profunditat del no-res, a la ciutat dels Immortals constuïda per uns déus bojos, el protagonista comença el retorn amb la companyia d'Argos, el troglodita que l'acompanyarà fins al mur de la ciutat. Les relacions civilització/natura (vegis Robinson Crusoe/Divendres) ens permeten qüestionar-nos què significa entendre'ns, què significa comprendre un idioma, quins curiosos mecanismes ens permeten compartir paraules de manera significativa. "Pensé que Argos y yo participábamos de universos distintos; pensé que nuestras percepciones eran iguales, pero que Argos las combinaba de otra manera y construía con ellas otros objetos; pensé que acaso no había objetos para él, sino un vertiginoso y continuo juego de impresiones brevísimas. Pensé en un mundo sin memoria, sin tiempo; consideré la posibilidad de un lenguaje que ignorara los sustantivos, un lenguaje de verbos impersonales y de indeclinables epítetos." (20) Austin i les locucions performatives, els filòsofs dels llenguatges i la pregunta sobre què significa "significar".

"Ser inmortal es baladí; menos el hombre, todas las criaturas lo son, pues ignoran la muerte." (23)

"Cuando se acerca el fin, ya no quedan imágenes del recuerdo; sólo quedan palabras." (30)

Però res és el que sembla. O bé tot és tot. Resseguint l'Ilíada, ens plantegem la nostra realitat, la futilesa de les nostres lluites i neguits perquè, al final, només ens queden les paraules: "palabras desplazadas y mutiladas, palabras de otros, fue la pobre limosna que les dejaron las horas y los siglos." (31)

Interessant conte recobert de múltiples capes de significat que, tal i com explica Borges a l'epíleg, té com a tema principal "el efecto que la inmortalidad causaría en los hombres" (199). O, dit d'altra manera, és l'edificació d'una mena de "ética para inmortales" (199) perquè, certament, les condicions vitals de l'individu també modifiquen (o haurien de modificar) les seves pautes ètiques. Una molt bona introducció a l'univers borgià que s'amaga dintre de l'Aleph.
_______________
Jorge Luis Borges, El inmortal (dintre de El Aleph - Alianza Editorial)
Començat_ 15/07/14  /  acabat_ 15/07/14


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada