10 d’abr. 2012

Come and go, Samuel Beckett

L’obra té el subtítol de “a dramaticule” (191), és a dir, un petit drama, sense gaire importància, nomenclatura francesa que, en anglès i per Beckett, estic temptat de conjeturar que és una paraula composta de “drama” o “dramatic” i “ridicule”.

Abans fins i tot de començar el text, quan se’ns presenten els personatges, se’ns diu “ages undeterminable” (193) No “indeterminades”, és a dir, que poden ser qualssevol, que no importa per l’acció de l’obra si són joves o ancians, sinó “indeterminables”, que tenen una edat concreta, però nosaltres no tenim manera de saber-la. Que és quelcom molt diferent, és un cant a la incertesa, al dubte, a la confussió.

L’obra, la més breu de totes les vistes fins ara, mostra tres personatges semblants (“appart from colour differentiations three figures as alike as possible” (196)) que comparteixen un banc després de molt de temps de no veure’s. Quan volen iniciar la conversa, el primer personatge s’aixeca i marxa, moment que aprofiten els altres dos per tafanejar sobre el que ha marxat i per confessar l’un a l’orella de l’altre quelcom de molt gros sobre el primer personatge. Un comentari que nosaltres no podem llegir i que els espectadors de l’obra no poden sentir.
Quan el primer personatge torna, marxa el segon personatge i l’acció es repeteix, les xafarderies, la sorpresa, el retorn.
Marxa el tercer personatge i passa el mateix.
Una possible interpretació de les paraules xiuxiuejades a l’orella és el pas del temps, els estralls que ha fet sobre aquella persona que ha marxat, però això és només una hipòtesi. Moltes d’altres són possibles.

Al final, els tres personatges s’asseuen junts i es poen les mans al damunt les faldes mútuament, com quan eren infants, anys enrere. Quan la vida tenia sentit.

I potser sí que la paraula del subtítol és “ridicule”, per la insensatesa d’invertir tants esforços en una vida que el pas del temps s’encarrega d’aniquilar.
____________
Samuel Beckett, Come and Go (a Collected Shorter Plays of Samuel Beckett - Faber and Faber)
començat_ 12/02/12  /  acabat_ 12/02/12

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada